Thursday, December 16, 2010

13 grueling hours..

14th Dec 2010-

7.00pm
Doctors appointment, konon2 masa appointment, sblm keluar rumah, ckp dgn hubby, kita masak nasik dulu.. Nti balik bleh beli lauk siap. So keluar la, pg check doktor.. Baby dh dkt seminggu dlm perut tak berapa aktif... Sbb dtg awal kan.. So aku lah org ptama yg masuk.. Check punya check, according to the doctor, uri dh too ripe, too matured and not good anymore.. So terus pecahkan air ketuban.. Jd dah pecah air ketuban, ape lagi? Basah lencun la.. Dah sah kena tahan.. Ckp dlm hati biarlah bsalin normal cepat2.. Cepat sikit bleh balik umah.. Maklumlah, agak kelaparan gak la..
So, masuk dkt ward, of course la kena drip.. Induce biar cepat..


10.00pm
Dah makan, dah kenyang.. Igtkan relax2 jer.. Tunggu dh sakit nak bsalin, baru bwk pg delivery room, rupanya terus kena tolak masuk delivery room.. So, aku dan hubby berkampung laa jawabnya..
Dilation 3cm. Its gonna be a long night...

15th Dec 2010-

12.30am-3.00am
Doktor dh arahkan ctg, monitor heart rate baby.. Semuanya mcm ok.. Tp bukaan masih lg 3cm.. Drip dah masuk botol ketiga... Puas la aku kena jolok2.. Igtkan dh bukak jalan rupanya..? Masih tang tu jugak.. Aku dh mula frust dah! Sakit? Jgn tanya, tuhan je yg tahu sakitnya!!

5.00am
Tunggu punya tunggu, sampai aku dh penat.. Masih takde progress, pastu aku kejap2 nak pg tandas.. Lebih kurang lepas setengah jam, asik nak ke tandas.. Buang air kecik berkali2, buang air besar sampai bersih la bowel and perut aku.. Doktor pun sampai memberi berita yg agak mengecewakan.. Baby dh lemah, and almost drowning, dah going back to sleeping mode.. Berderau darah aku dgr, nak gugur jantung.. Dh takde cara lain selain caesar/c-sec/ bedah.. Ooo takutnya!!

6.35am
Selepas berbincang dgn doctor, dan dah kena observe... Aku pun have a moment to talk dgn hubby.. Aku dh meleleh air mata dah.. Memikirkan anak dlm perut ni, takut2 lemas...

7.00am
Masuk operation theatre.. Owh hati rasa macam nak keluar dr badan.. Takut!!! Tp anak dlm ni, lebih lg dirisaukan... Hubby dtg, pegang tangan, alhamdulilah, dia sentiasa disisiku, dlm keadaan genting.. Dan dia tetap menemani aku dlm o.r.
baby dah tak gerak.. Masuk dlm tu, aku dh kena bius separuh badan, tak rasa dah kaki ker, perut ker kena godak2.. Semua jenis doa aku dh baca, akhirnya cuma tawakal dan harapan yang aku pohon..


7.26am
Keluarlah sekujur tubuh kecil yg tak bermaya, tanpa sebarang tangisan... Badan, kaki dan muka yang dah pucat dan separuh biru.. Aku dgn hubby dah sama2 menangis, aku yg dlm keadaan separuh sedar, sedih, terharu, semua perasaan bercampur dalam satu masa.. Akhirnya, tangisan pertama.. Ya allah, alangkah leganya.. Maha besar allah, aku sudah punya keturunan.. Setelah 9 bulan.. I can call myself 'complete'... Alhamdulilah..

**************************
Perasaan campur baur, dan perasaan tak percaya, betul ker aku dh ada anak?
My lovely little princess.. Auni Darwisyah Zalia.. U are truly my destiny.. Semoga nama mu anak seindah maknanya.. Auni, kelembutan dan ketenangan.. Darwisyah, ahli tasauf.. Dan zalia dari nama mummy.. Doaku untukmu anak, membesarlah menjadi insan yang soleh dan tawaduk.. Insya allah..

Auni Darwisyah Zalia, penutup kisah derita mama dan papa mu...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

3 comments:

Misz Sephia said...

Congratulations on your new born baby! Sedap nama ur dotter..

Khairiyah aka Kerry said...

dear, terharu baca kesah ni.ape2 pun congrats k zai! semoga auni membesar menjadi anak yg solehah n sebaik ibu nya =)

Anonymous said...

Thank u misz sephia.
Kerry, terima kasih! Amiin! Berkatlah doa auntyy kerry!

Post a Comment