Tuesday, March 22, 2011

Operasi membuat cheese tart!

Bahan utk tart shell, 20 tart
2 cawan tepung
3 cubit garam
1/2 cawan gula aising
3 sudu besar butter,
Adun bahan-bahan ni guna fingertips, pastikan adunan ni berderai.. Kepal adunan dan roll. Dan jgn terlebih kepal sbb nti keras/liat. Roll hingga jd 0.5cm tebal atas plastic sheet dan sejukkan 10 minit dlm peti sejuk.

Panaskan oven 10minit.

Sementara doh sejuk, sediakan cheese filling
250gm Philadelphia cream cheese
1/2 biji jus lemon
1 cawan gula aising
Pukul semua bahan filling sehingga jd glossy/ berkilat..

Untuk blueberry filling beli yg siap letak dlm piping bag kalau ada, kalau takde pakai plastic bersih potong hujung dia. Size ikut suka.

Doh yang dah sejuk keluarkan dan tekap dkt tart tin, bakar dlm suhu 150 degrees. Bila doh tu dah agak kering keluarkan dan masuk cheese filling, dan blueberry.
Sejukkan dalam fridge 2-3jam.
Selepas 2-3jam, dah bleh makan! Selamat mencuba!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments:

Post a Comment